ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Το σκόρδο «διώχνει» το κρυολόγημα


Επί αιώνες το σκόρδο εκθειάζεται όχι μόνο για τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, αλλά και για τις ιατρικές ιδιότητές του, στις οποίες περιλαμβάνεται η ικανότητά του να μας προστατεύει από το κρυολόγημα. Η ιδιότητα αυτή ως φαίνεται είναι αληθινή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες κλινικές μελέτες, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Σε μία από αυτές που δημοσιεύθηκε το 2001, Βρετανοί επιστήμονες παρακολούθησαν 146 υγιείς εθελοντές επί περισσότερες από 12 εβδομάδες, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Στην ομάδα όσων έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα σκόρδου καταγράφηκαν συνολικά 24 κρυολογήματα, ενώ στην ομάδα που έπαιρνε μια ανενεργό ουσία καταγράφηκαν 65.
Επιπλέον, στην ομάδα του σκόρδου οι συνολικές ημέρες ασθενείας ήταν 111 έναντι 366 στην άλλη ομάδα, καθώς οι εθελοντές που έπαιρναν σκόρδο γίνονταν πιο γρήγορα καλά _ σε 4,6 ημέρες κατά μέσον όρο έναντι 5,6 ημερών.
Εάν εξαιρέσει κανείς την μυρωδιά, οι έως τώρα μελέτες δείχνουν πως το σκόρδο έχει λίγες παρενέργειες _ μεταξύ αυτών ναυτία και εξάνθημα.
Μία πιθανή εξήγηση για την προστατευτική δράση του εναντίον του κρυολογήματος είναι ότι το κύριο βιολογικώς ενεργό συστατικό του, η αλλισίνη, δεσμεύει ένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο στις βακτηριακές και στις ιογενείς λοιμώξεις. Ή ίσως οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονο σκόρδο απλούστατα απωθούν τους άλλους λόγω μυρωδιάς, οπότε εκτίθενται σε λιγότερα μικρόβια...
Σε μία ανάλυση παλαιότερων μελετών που δημοσιεύθηκε εφέτος στην επιστημονική βάση δεδομένων «The Cochrane Database of Systematic Reviews», οι επιστήμονες που εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία ανέφεραν πως τα στοιχεία για τις προληπτικές ιδιότητες του σκόρδου είναι αρκετά ισχυρά, αλλά χρειάζονται κι άλλες μελέτες, διότι παραμένει ασαφές εάν είναι προτιμότερο να παίρνει κανείς σκόρδο στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος ή αργότερα.
Το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί τα στοιχεία να είναι περιορισμένα, αλλά υποδηλώνουν πως το σκόρδο μπορεί όντως να μας προστατεύει από τα κρυολογήματα και να μας κάνει να αναρρώνουμε ταχύτερα

πηγή: trikki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου