ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τα πάντα για το μήλο


Δέντρο ευλογημένο η μηλιά, αφού όλα τα μέρη της -φύλλα, άνθη, φλούδα, καρποί- συμβάλλουν στην ευεξία, στην ομορφιά και τη μακροζωία μας. Ήρθε στη Γη με τους Πρωτόπλαστους και έκτοτε αγαπήθηκε τόσο, που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο σε αναρίθμητες πλέον ποικιλίες, με γνωστότερες στην Ελλάδα τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, τα ξινόμηλα.
Το γιατρό κάνει πέραΙδίως το φθινόπωρο, που είναι φρέσκο και ζουμερό. Μετά η συντήρησή του στα ψυγεία εξουδετερώνει τα αντιοξειδωτικά του συστατικά.
Ενα μήλο στο πιάτο είναι ένα... φαρμακείο γεμάτο πολύτιμα συστατικά, χωρίς παρενέργειες: μηλικό και κιτρικό οξύ, καροτένιο, πηκτίνη, άμυλα, τανίνες, σάκχαρα, ένζυμα, βιταμίνες Α, C, Β, Ε, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, βόριο κ.ά.
Μίλα μου μόνο για μήλαΜε ένα μήλο πλάνεψε η Εύα τον Αδάμ και με το Μήλον της Έριδος τίμησε ο Πάρις την αφροδίσια ομορφιά, κι αυτό γιατί, αν και ηλικίας 8.000 ετών, το μήλο ανέκαθεν θεωρούνταν το φρούτο της ομορφιάς και της ευεξίας.
Ενα διήμερο μονοφαγίας μήλου δίνει ενέργεια και σβελτάδα, με τα σάκχαρα και τη βιταμίνη C που περιέχει. Επίσης, κάνει το δέρμα λαμπερό, καθώς τονώνει τη λειτουργία εντέρων, νεφρών, συκωτιού, καθαρίζει το αίμα και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που μας γερνάνε (τρώτε 1,5 κιλό τη μέρα, μαζί με τα κουκούτσια και τη φλούδα, αφού όμως προηγουμένως ζητήσετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας).
Παρά τα οξέα του, ο μηλοχυμός γίνεται αλκαλικός στο στομάχι, οπότε μειώνει τις καούρες και τονώνει την πέψη, αρκεί να τον πιούμε 1 ώρα πριν από το γεύμα, χωρίς ζάχαρη.
Έξυπνα γιατροσόφιαΤο μήλο καταπολεμά: πονοκέφαλο, στρες και αϋπνία.
Το αφέψημα από φλούδες είναι τονωτικό και αντιπυρετικό, ενώ ανακουφίζει από βραχνάδα, ρευματισμούς, νεφρικά προβλήματα...
Θα καλοχωνέψετε και θα σας ωφελήσει το μήλο αν φαγωθεί με άδειο στομάχι και όχι ως επιδόρπιο - τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά τα γεύματα.
Το κατάπλασμα με πολτό μήλου ανακουφίζει: πονεμένα μάτια, δερματοπάθειες, εκζέματα.
ΙΔΕΑ: 2 κουταλιές μηλόξιδο, διαλυμένο σε μια κούπα με τσάι μαραθόσπορου και ταραξάκο, είναι διουρητικό, μαζί και λιποδιαλυτικό.
ΚΙ ΑΚΟΜΗ: Δοκιμάστε ζεστή κομπόστα μήλου με λίγο βουτυράκι και... αντίο δυσκοιλιότητα!


πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου