ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Το δίλημμα των Χριστουγέννων: Γαλoπoύλα ή Γουρουνόπουλο


Γαλοπούλα Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, (ιδιαιτέρως η νιασίνη). Το περισσότερο λίπος της γαλοπούλας βρίσκεται συσσωρευμένο στο δέρμα της, ενώ όσον αφορά το λίπος που βρίσκεται στο κρέας της, σε μεγαλύτερο ποσοστό υπάρχει στα μέρη με σκούρο κρέας. Το πιο άπαχο τμήμα της είναι το στήθος της.
Να θυμάστε: Το άσπρο κρέας της γαλοπούλας είναι καλή επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι, με προϋπόθεση να έχει αφαιρεθεί το δέρμα. Το κρέας της είναι πιο εύπεπτο από άλλα είδη κρεάτων και επομένως είναι κατάλληλο για όσους έχουν πεπτικά προβλήματα.
Διατροφική αξία: (στήθος με την πέτσα, 100 γραμ.)
Θερμίδες: 157, συνολικά λιπαρά: 7 γραμ., κορεσμένα λιπαρά: 2 γραμ., νάτριο (αλάτι): 59 μικρογραμ., χοληστερίνη: 65 μικρογραμ., πρωτεϊνες: 22 γραμ.
ΓουρουνόπουλοΤο γουρουνόπουλο είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που περιέχει βιταμίνες όπως η Β12, η Β6, η νιασίνη και η ριβοφλαβίνη, καθώς μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Τα λιπαρά του χοιρινού είναι στην πλειοψηφία τους κορεσμένα και σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης που περιέχει, κάνουν αυτό το πολύ νόστιμο κρέας κατάλληλο για περιστασιακή και όχι για καθημερινή κατανάλωση.
Να θυμάστε: Το γουρουνόπουλο περιέχει και C-λινολεϊκό οξύ, μία ουσία που οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι παρέχει προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.
Διατροφική αξία: (μπούτι χωρίς το λίπος, 100 γραμ.)
Θερμίδες: 211, συνολικά λιπαρά: 9 γραμ., κορεσμένα λιπαρά: 3 γραμ., νάτριο (αλάτι): 64 μικρογραμ., χοληστερίνη: 94 μικρογραμ., πρωτεϊνες: 29 γραμ.
Η περιεκτικότητα και των δύο σε τρυπτοφάνηΗ γαλοπούλα, όπως και το γουρουνόπουλο περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα βασικό αμινοξύ (το οποίο δεν μπορεί να το συνθέσει το ανθρώπινο σώμα και πρέπει να το πάρει από τις τροφές).
Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται από το σώμα για να παραγάγει τη νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β.
Στη συνέχεια η νιασίνη χρησιμοποιείται για να παράγει τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ασκεί κατευναστική επίδραση στον οργανισμό και ρυθμίζει τον ύπνο. Πολύ συχνά η υπνηλία που παρατηρείται μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποδίδεται στην τρυπτοφάνη που περιέχει η γαλοπούλα (ή το γουρουνόπουλο), αλλά και στον συνδυασμό των διαφόρων τροφών (πολλά λιπαρά, πολλοί υδατάνθρακες), της ποσότητας του φαγητού και του ποτού και βέβαια της εορταστικής ατμόσφαιρας που χαλαρώνει.
πηγή:ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου