ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Πέντε απλοί τρόποι για να πάρετε αύξηση

Πέντε απλοί τρόποι για να πάρετε αύξηση
Διεκδικήστε έναν μεγαλύτερο μισθό ακολουθώντας μερικά απλά βήματα. Phil Sheridan, Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Half*
Τελευταία οι διάδρομοι του γραφείου είναι ασυνήθιστα ήσυχοι και έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν μερικά άδεια γραφεία στο τμήμα σας. Εσείς και οι συνεργάτες σας έχετε αναλάβει κάποια project σε λογικά πλαίσια, που ακόμη και αν έχουν ενδιαφέρον δεν είναι κάτι που αξίζει να κάνετε θέμα. Η δυναμική της ομάδας είναι άριστη και οι προϊστάμενοι σας υποστηρίζουν. Γιατί, λοιπόν, φεύγουν οι συνάδελφοί σας; Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μετακινούνται σε πιο εύφορες κοιλάδες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μισθολογικό Οδηγό 2008 της Robert Half, οι μέτριοι αρχικοί μισθοί αυξάνονται σε πολλές θέσεις στους τομείς των οικονομικών και της λογιστικής. Μερικοί υποψήφιοι με ικανότητες που βρίσκονται σε ζήτηση στην αγορά εργασίας δέχονται πολλές προσφορές, καθώς οι εταιρίες ανταγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τους πιο ταλαντούχους εργαζομένους. Λαμβάνοντας το παραπάνω υπόψη, υπάρχουν πιθανότητες να σας αναλογεί αύξηση. Χωρίς να πρέπει να παραιτηθείτε από την τωρινή σας θέση για να αυξήσετε τον μισθό σας (ειδικά αν είστε ευχαριστημένοι) πρέπει να τη διεκδικήσετε. Ακολουθούν μερικά βήματα προκειμένου να πάρετε την αύξηση που σας αναλογεί:
Επιχειρηματολογία.
Το επιχείρημα ότι θέλετε να αγοράσετε καινούργιο σπίτι ή να ξεπληρώσετε τα εκπαιδευτικά δάνεια είναι αποτυχημένο. Τα επιχειρήματα πρέπει να είναι πειστικά από επαγγελματική σκοπιά. Παρουσιάστε όλες τις ευθύνες που έχετε αναλάβει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πώς οι προσπάθειές σας βοήθησαν την εταιρία να επιτύχει τους στόχους της. Για παράδειγμα, ίσως συμβάλλατε στο να σχεδιαστεί το site που αύξησε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις κατά 15% ή αναλάβατε ευθύνες που βοήθησαν συναδέλφους να γλιτώσουν χρόνο. Η συγκέντρωση συγκεκριμένων στοιχείων και η ικανότητά σας να τα παρουσιάσετε οργανωμένα θα συμβάλουν στο να αποδείξετε στον προϊστάμενό σας ότι είστε πολύτιμος υπάλληλος.
Κάντε έρευνα για τους ισχύοντες μισθούς.
Προτού ζητήσετε αύξηση από τον εργοδότη σας πρέπει να κάνετε έρευνα για το πού κυμαίνονται οι μισθοί για έναν εργαζόμενο στον τομέα σας με τα αντίστοιχα προσόντα. Αν υπολογίσετε την αξία σας στην ανοιχτή αγορά δεν θα υποτιμήσετε ή υπερτιμήσετε τις υπηρεσίες που παρέχετε.
Αποδείξτε την αξία σας.
Ο διευθυντής σας μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις αλλά να μη γνωρίζει σε τι projects είστε αναμεμειγμένοι. Για να μην παραβλεφθούν οι προσπάθειές σας πρέπει να κάνετε μία εβδομαδιαία αναφορά σχετικά με τις εκκρεμότητες και τα projects που έχουν ολοκληρωθεί. Αποδεικνύοντας τη διαρκή ανοδική σας πορεία μπορείτε να εξασφαλίσετε την αύξηση.
Σωστός χρόνος.
Η πιο λογική στιγμή για να διεκδικήσετε αύξηση είναι αφού γίνει η αξιολόγησή σας, όμως χρειάζεται να κάνετε μία πρώτη αναφορά πριν την αξιολόγηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να το αναφέρετε στον εργοδότη σας μόλις ολοκληρώσετε ένα σημαντικό project. Σε αυτή την περίπτωση προγραμματίστε τη συνάντηση όταν ο εργοδότης σας δεν πιέζεται από προθεσμίες.
Ετοιμάστε ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Αν η αύξησή σας δεν είναι μέσα στον προϋπολογισμό του εργοδότη σας, διαπραγματευτείτε άλλα πλεονεκτήματα, όπως περισσότερο χρόνο για διακοπές, ένα πιο ευέλικτο ωράριο ή κάποιο μπόνους. Αν αυτά τα αιτήματά σας απορριφθούν ρωτήστε τον εργοδότη σας πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε μία μελλοντική αύξηση και προγραμματίστε μία συνάντηση για να δείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημά σας.
Όπως κάθε διαπραγμάτευση έτσι και η αύξηση προϋποθέτει προετοιμασία και ευγένεια. Αφιερώνοντας χρόνο και κόπο για να επιχειρηματολογήσετε σωστά και να παρουσιάσετε την αξία σας στην εταιρία, αυξάνετε και την πιθανότητα της αύξησης.
πηγή:
* Η Robert Half είναι η μεγαλύτερη εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων εύρεσης εργασίας με παραπάνω από 350 γραφεία σε Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη και στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου