ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτήςΤετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Τί να προσέχουμε την καθαρά Δευτέρα

Κάποιοι επιτήδειοι της αγοράς θα προσπαθήσουν τις μέρες των Αποκριών να εκμεταλλευθούν τους Καταναλωτές οικονομικά και ποιοτικά, για τον λόγο αυτό το ΕΛΚΕΚΑ δίνει τις παρακάτω απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές:
1)Πριν προβούν σε αγορές να κάνουν έρευνα αγοράς. διότι τα νηστίσιμα προϊόντα, παρουσιάζουν στις τιμές, μεγάλες διακυμάνσεις2)Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς , θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά , διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
3)Να αποφεύγουν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες.
4)Να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους :
Φρέσκα ή μπαγιάτικαΣτα φρέσκα η μυρωδιά είναι ελαφριά και ευχάριστη, ενώ στα μπαγιάτικα είναι βαριά και δυσάρεστη.Στους φρέσκους αστακούς, καραβίδες και γαρίδες και όσα εν γένει θαλασσινά έχουν όστρακο και πόδια, τα πόδια και η ουρά τους είναι κολλημένα πάνω στο κυρίως σώμα και δεν φαίνονται οι μεμβράνες στις αρθρώσεις, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα μπαγιάτικα.Το κρέας των παραπάνω θαλασσινών, όταν είναι φρέσκα, έχει υγρασία, είναι σκληρό και έχει μία στιλπνότητα, τα μάτια τους είναι γυαλιστερά και ζωηρά. Αντίθετα στα μπαγιάτικα το κρέας τους είναι μαλακό, ξερό και ξινό, και μυρίζουν άσχημα
Τέλος το ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ. σας υπενθυμίζει ότι τα περισσότερα είδη των παραπάνω θαλασσινών κυκλοφορούν και σε:Κονσέρβες: που πρέπει να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και την φυσιολογική κατάσταση του κουτιού.Κατεψυγμένα: που πρέπει να εφαρμόζουμε τις οδηγίες απόψυξης και μαγειρέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου