ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Έξυπνα κόλπα για να μειώσετε τις θερμίδες


Με το τοπικό πάχος και τα περιττά κιλά παλεύουν οι Έλληνες, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει. Οι διαιτολόγοι, ωστόσο, επιμένουν πως δεν χρειάζεται άγχος και εξαντλητικές δίαιτες: αρκεί κανείς να βγάλει τις έξτρα θερμίδες από το καθημερινό τραπέζι, για να ξεφορτωθεί έως και μισό κιλό την εβδομάδα!
Ακόμη και η έξυπνη επιλογή του καθημερινού καφέ, παραδείγματος χάριν, μπορεί να γλιτώσει τους καταναλωτές από εκατοντάδες θερμίδες που παίρνουν σε καθημερινή βάση, χωρίς συνήθως να τις υπολογίζουν. Δύο φλιτζάνια τσάι ή καφέ με πλήρες γάλα και δύο κουταλάκια ζάχαρη στο καθένα παρέχουν συνολικά 134 θερμίδες, ενώ με ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γλυκαντικές ουσίες οι θερμίδες πέφτουν στις 27!
Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό για όσους συνηθίζουν να πίνουν υπερενισχυμένα ροφήματα με σιρόπι και σαντιγί: ένα ποτήρι δροσερός μοκατσίνο (εσπρέσο με σοκολάτα, σαντιγί και θρυμματισμένο πάγο) αντιστοιχεί σε 400 θερμίδες! Έτσι, με μία απλή διατροφική αλλαγή, γλιτώνει κανείς ένα ολόκληρο γεύμα, αφού 373 θερμίδες- όσες δηλαδή κερδίζει όποιος αντικαταστήσει το μοκατσίνο με μια κούπα γαλλικό - έχει ένα πιάτο με αχνιστούς λαχανοντολμάδες αυγολέμενο ή μια μερίδα μπριάμ.

«Εάν καταφέρει κανείς να κόψει 300 με 500 θερμίδες από το καθημερινό διαιτολόγιό του, τότε μπορεί σε λιγότερο από έναν μήνα να χάσει από ένα έως και δύο κιλά. Και όλα αυτά χωρίς να κάνει γυμναστική, χωρίς να ελαττώσει τις μερίδες και κυρίως χωρίς να νιώσει στέρηση. Το μυστικό, πάντως, σε κάθε δίαιτα είναι να μην παραλείπεται το πρωινό γεύμα, γιατί έτσι μπορεί να αντεπεξέλθει ο οργανισμός στις ανάγκες του 24ώρου, ενώ παράλληλα “κρατάει” την πείνα μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο γεύμα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας.

Η παγίδα. Για του λόγου το αληθές, οι ειδικοί δεν απαγορεύουν καν την κατανάλωση γλυκισμάτων. Η παγίδα, όμως, για τους λάτρεις των γλυκών είναι πως πρέπει να φορέσουν ποδιά και να καταπιαστούν με τη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας λάιτ απολαύσεις. Ωστόσο, οι προτεινόμενες συνταγές είναι κάθε άλλο παρά πολύπλοκες: το τσίζκεϊκ με κατίκι ή cottage αντί για κρεμώδες τυρί που «κολυμπάει» στα λιπαρά είναι μια καλή λύση για να μειωθούν οι θερμίδες.

Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που δεν επιθυμούν να στερηθούν τις φρυγανιές με μαρμελάδα για πρωινό. «Οι έτοιμες μαρμελάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η σπιτική όμως μπορεί να γίνει με μισή ποσότητα ζάχαρης. Για να δέσουμε το γλυκό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά πηκτίνη. Πρόκειται για το κυριότερο συνδετικό συστατικό στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών και των λαχανικών, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί κανείς βράζοντας απλώς δύο μήλα. Το ζελέ που θα δημιουργηθεί είναι φυσική πηκτίνη», προσθέτει ο κ. Ρίσβας.
Και μπορεί να έχει αποδειχτεί πως η πεποίθηση ότι το νερό αδυνατίζει είναι μύθος, παρ΄ όλα αυτά ακόμη και στην κατανάλωση νερού κρύβονται διαιτητικά μυστικά. Ακόμη και οι μπουκιές μπορεί να μειωθούν, εάν οι καταναλωτές κόψουν «μαχαίρι» το νερό όσοι ώρα κρατούν τα μαχαιροπήρουνα: το νερό αραιώνει το περιεχόμενο του στομάχου με αποτέλεσμα να επιτείνεται η πείνα. Ένα επιπλέον τρικ για να... φουσκώνει το στομάχι είναι η κατανάλωση πολλών λαχανικών κατά τη διάρκεια του γεύματος. Μπορεί να έχουν λιγότερη ενέργεια από τα λοιπά συνοδευτικά- όπως είναι οι πατάτες και το ρύζι- έχουν όμως την ιδιότητα να μπερδεύουν τον εγκέφαλο, στέλνοντάς του το μήνυμα του κορεσμού!

Πηγή: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου