ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Οδηγός αγοράς για δραστήριες γυναίκες


23 οικονομικοί τρόποι για να παραμείνεις γερή, λεπτή, έξυπνη και υγιής.


Χτίσε γερά κόκαλα 5 ευρώ

Συμπληρώματα ασβεστίου Αν δεν λαμβάνεις αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σου (λιγότερο από 15% των γυναικών το καταφέρνουν) ο οργανισμός το απορροφάει από τα κόκαλα, κάνοντάς τα πιο πορώδη και αυξάνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Χρειάζεσαι περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα (1.200 mg αν έχεις περάσει την ηλίκα των 50) κι αν δεν καταναλώνεις 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά, τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα. Διάλεξε το φθηνότερο, καθώς μια ακριβή ετικέτα δεν κάνει τη διαφορά, και επειδή το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα με τη βιταμίνη D, προτίμησε ένα προϊόν το οποίο συνδυάζει τις δύο βιταμίνες. Εναλλακτικά, πάρε χωριστά ένα συμπλήρωμα μαζί με το ασβέστιο (βλ. «σούπερ αγορές»).

5,50 ευρώ Βαράκια

«Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι το μυστικό για γερό μυϊκό ιστό σε όλη σου τη ζωή», λέει ο Ronald Zernicke, PhD, από το Παν/μιο Πρόληψης Τραυματισμών των Οστών του Μίτσιγκαν. Σηκώνοντας βάρη οι μύες τραβούν τα κόκαλα, που αποκτούν μεγαλύτερη πυκνότητα και γίνονται πιο δυνατά. Για να αγοράσεις τα σωστά, σιγουρέψου ότι μπορείς να κάνεις 8-10 επαναλήψεις κάθε άσκησης.

10 ευρώ Σχοινάκι

Το σχοινάκι ενεργοποιεί τα κόκαλα στα πόδια σου, διατηρώντας τα γερά. ʼρχισε με εναλλαγές -1 λεπτό πηδηματάκια και 30 δευτερόλεπτα χαλάρωση-, συμπληρώνοντας 5 λεπτά άσκησης. Επανάλαβε 3 με 4 φορές τη μέρα. Κατανέμοντας το πρόγραμμα γυμναστικής σε μικρότερα τμήματα δίνεις την ευκαιρία στα κόκαλα να ξεκουραστούν, βοηθώντας τα να δουλέψουν σκληρά την επόμενη φορά κι έτσι να δυναμώσουν.
Δωρεάν Περιόρισε τα αναψυκτικά Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών –άσχετα με την ηλικία ή το πόσο γάλα έπιναν- είχαν μικρότερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν έπιναν. Περιόρισε λοιπόν την ποσότητα αναψυκτικών που καταναλώνεις και πιες περισσότερο τσάι - σχετίζεται με το γερό μυϊκό ιστό.

Νίκησε τους πόνους 3 ευρώ Παγοκύστη

«Ο πάγος είναι το καλύτερο παυσίπονο για τα περισσότερα είδη μυοσκελετικών τραυματισμών. Ανακουφίζει αμέσως από τον πόνο και τις φλεγμονές, επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος για να μειώσει το πρήξιμο», λέει ο Jason Theodosakis, επίκουρος καθηγητής στο Παν/μιο Ιατρικής της Αριζόνας.

2 ευρώ Φυτικό γάλα

Έχεις αρθρίτιδα; Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ένα ποσοστό από όλους τους πόνους αρθρίτιδας οφείλονται στη διατροφή και ένας «συχνός ένοχος είναι το γάλα», μας λέει ο Neal Barnard, καθηγητής ιατρικής και συγγραφέας του βιβλίου «Τροφές που νικάνε τον πόνο», ο οποίος μελετάει τα αποτελέσματα της χορτοφαγίας. Πολλοί από τους ασθενείς του που αντικατέστησαν το συμβατικό γάλα με γάλα σόγιας ή ρυζιού ανακουφίστηκαν -και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και απαλλάχτηκαν- από τους πόνους.

0,50 ευρώ Νερό

Σε πρόσφατη μελέτη στο Παν/μιο του Σικάγο οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σοκολάτα και το νερό δρουν ως ισχυρά φυσικά παυσίπονα. Επειδή όμως οι θερμίδες της σοκολάτας (που βοηθά τον εγκέφαλο να μην «σκέφτεται» τον πόνο) σύντομα φέρνουν πονοκέφαλο για άλλους λόγους, προτίμησε το νερό που όπως σημειώνει η Pegy Maison, καθηγήτρια νευροβιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας, «έχει το ίδιο καταπραϋντικό αποτέλεσμα όταν δεν το πίνουμε από δίψα αλλά για ευχαρίστηση».


5 ευρώ Συμπληρώματα βιταμίνης D

Πίστεψέ μας, δεν θέλεις να έχεις έλλειψη σ' αυτό το θαυματουργό συστατικό που σχετίζεται με τα πάντα, από τις καρδιακές παθήσεις ως την απώλεια μνήμης. Σε πρόσφατη μελέτη της κλινικής Mayo βρέθηκε πως σχετίζεται ακόμα και με τους χρόνιους πόνους. Και τα στοιχεία δείχνουν πως μετά τα 40 χρειαζόμαστε περισσότερο από την καθημερινή συνιστώμενη δόση (400 IU), αφού η επιδερμίδα παράγει λιγότερη βιταμίνη D. Μέχρι τότε φρόντισε να εξασφαλίζεις την απαραίτητη δόση λαμβάνοντας συμπληρώματα βιταμίνης D, καθώς μόνο η διατροφή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό σου να παράγει αυτήν τη βιταμίνη.


Δωρεάν Διαλογίσου

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τα άτομα τα οποία διαλογίζονται καθημερινά είναι λιγότερο ευαίσθητα στον πόνο, πιθανότατα επειδή το σώμα τους είναι πιο χαλαρό και ξεκούραστο.

Χάσε βάρος 3 ευρώ

Ημερολόγιο διατροφής Μην το σνομπάρεις καθόλου. Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν χάνεις βάρος ενώ προσπαθείς, άρχισε να σημειώνεις οτιδήποτε καταλήγει στο στόμα (και το στομάχι) σου από το πρωί που ξυπνάς μέχρι το βράδυ που κοιμάσαι. Και θα ανακαλύψεις τους λόγους έναν

2 ευρώ Γλαστράκι Μέντας

Αποτελεί το φτηνότερο «γιατρικό» που θα βρεις ποτέ για την πείνα! Σε πρόσφατη έρευνα, τα άτομα που μύριζαν μέντα σε διάφορες στιγμές της μέρας κατανάλωσαν 3.200 λιγότερες θερμίδες συνολικά σε μία εβδομάδα. ʼσε που σε τονώνει πριν αρχίσεις τη γυμναστική.

7 ευρώ Ζυγαριά Κουζίνας

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους να χάσεις βάρος είναι να ζυγίζεις αυτό που βάζεις στο πιάτο σου πριν καταλήξει στα ψωμάκια σου», λέει η Lisa Young, καθηγήτρια διατροφής στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης. «Οι υπερβολικές ποσότητες φέρνουν παραπάνω κιλά και συχνά κάνουμε λάθη με τρόφιμα που θεωρούμε ακίνδυνα, όπως τα μακαρόνια, το τυρί και τις μπριζόλες, που πρέπει να ζυγίζουμε οπωσδήποτε». Οι μηχανικές ζυγαριές είναι πολύ οικονομικές και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τις -μερικές φορές- πανάκριβες ηλεκτρονικές.

80 ευρώ Αθλητικά παπούτσια

Η συχνή άσκηση είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επιμηκύνεις και να καλυτερεύσεις τη ζωή σου. «Με 30 λεπτά γυμναστική τη μέρα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, μπορείς να μειώσεις δραματικά τον κίνδυνο ασθενειών και τραυματισμών», λέει η Pamela Peeke, καθηγήτρια ιατρικής στο Παν/μιο του Μέριλαντ. Δεν χρειάζεσαι μια περιουσία. Σε πρόσφατη έρευνα, τα αθλητικά παπούτσια των 80 ευρώ είχαν την ίδια απόδοση με εκείνα των 180 ευρώ της ίδιας εταιρείας. Δοκίμασε σε ένα κατάστημα το μοντέλο και το νούμερό σου και μετά αναζήτησέ τα στο Ίντερνετ ακόμα φθηνότερα.

Δωρεάν Πες το κι έγινε

Ανακοινώνοντας στους φίλους αλλά και την οικογένεια κάθε πότε γυμνάζεσαι ή πόσα κιλά έχεις καταφέρει να χάσεις, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πόσα έχεις καταφέρει και παίρνεις κουράγιο για να συνεχίσεις την προσπάθεια.

Προστάτεψε την καρδιά σου 1 ευρώ Μεζούρα

Έχοντας πλήρη αντίληψη για την περιφέρεια της μέσης σου και φροντίζοντας να μην ξεπερνάει τα 84 εκατοστά, προστατεύεις στο μέγιστο την υγεία της καρδιάς σου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, τα άτομα τα οποία συσσωρεύουν κιλά στην κοιλιακή χώρα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με εκείνα που τα συσσωρεύουν στους γοφούς και τα πόδια, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες. Μεγάλη περιφέρεια; Ακολούθησε τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς, φυτικές ίνες, ψάρια και θαλασσινά και υγιεινά λιπαρά.

50 ευρώ Πιεσόμετρο

«Δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι κανενός πάνω από την ηλικία των 40», λέει ο John Eleftheriades, καρδιολόγος στο Παν/μιο Ιατρικής του Γέιλ. Η υψηλή πίεση δεν έχει συμπτώματα, κι αν δεν ξέρεις ότι την έχεις, δεν μπορείς να την κατεβάσεις - κάτι που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατά 25% της καρδιακής προσβολής. Αν δεν είχες ποτέ πρόβλημα πίεσης, τσέκαρέ τη μια φορά το μήνα. Διαφορετικά, μια φορά την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να επενδύσεις τις οικονομίες σου για να νιώθεις ασφάλεια.

50 ευρώ Ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα

μια μελέτη βρέθηκε πως ορισμένες συνηθισμένες οδοντικές παθήσεις -όπως η περιοδοντίτιδα ή η ανεξήγητη απώλεια δοντιών- σχετίζονται τόσο με την εμφάνιση καρδιοπαθειών όσο και με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Φρόντισε λοιπόν τη στοματική υγιεινή σου. Προτίμησε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με περιστρεφόμενη κεφαλή που είναι πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση της πλάκας.

Δωρεάν Πέσε στην αγκαλιά του

Έχεις και ιατρικό λόγο να θέλεις -και να επιδιώκεις- να σε τυλίξει ο σύντροφός σου στα χέρια του: Όταν μας αγκαλιάζουν εκκρίνουμε περισσότερη οκυτοκίνη, την ορμόνη που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και κατεβάζει την υψηλή πίεση.

Επαναφόρτισε το μυαλό σου 1,50 ευρώ Sudoku

Όλα τα παιχνίδια εξασκούν τον εγκέφαλο, αλλά τα Sudoku που απαιτούν όλη μας την προσοχή, γρήγορη σκέψη και καλή αντίληψη είναι από τις καλύτερες και πιο διαχρονικές πνευματικές ασκήσεις - εκτός αν προτιμάς τα σταυρόλεξα. Εκμεταλλεύσου την ώρα που περιμένεις στο κομμωτήριο ή το γιατρό, το βράδυ μέχρι να σε πάρει ο ύπνος κι οποιαδήποτε στιγμή δεν κάνεις «τίποτα», αλλά μπορείς να γυμνάσεις το μυαλό σου. Εναλλακτικά, τα σταυρόλεξα αλλά και παιχνίδια όπως το σκράμπλ είναι ιδανικά.

2 ευρώ Τόνος σε κονσέρβα

Αυτή κι αν είναι τροφή για το πνεύμα! Εκτός του ότι είναι πλούσιος σε λιπαρά Ω3 που προστατεύουν από την άνοια, είναι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης Β12 - τα άτομα με χαμηλή Β12 είναι 6 φορές πιο ευάλωτα στο Αλτσχάιμερ. Τρώγοντας τόνο 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο άνοιας κατά 30%.

20 ευρώ Στρώμα γιόγκα

Κάνοντας γιόγκα σε σταθερή βάση, βοηθάς στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφαλικού φλοιού, που παίζει ρόλο «κλειδί» σε μνήμη, συγκέντρωση, σκέψη και γλώσσα, όπως έδειξε πρόσφατη σχετική έρευνα. Όσο περισσότερη γιόγκα τόσο καθαρότερο το μυαλό σου.

15 ευρώ Συμπληρώματα με Ω-3 λιπαρά

Λιπαρό αντιγήρανσης με όλη τη σημασία. Έρευνα έδειξε ότι τα λιπαρά Ω3 που μπορείς να πάρεις μόνο από τρόφιμα και συμπληρώματα, είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των οστών, των αρθρώσεων, της επιδερμίδας και άλλων. Επίσης, μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αφού επιταχύνουν το μεταβολισμό. Για να εξασφαλίσεις την απαραίτητη ημερήσια δόση και τα χρήματά σου να πιάσουν τόπο, προμηθεύσου συμπληρώματα που περιέχουν 1g DHA και EPA, τα πιο ωφέλιμα λιπαρά Ω3


πηγή:prevention

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου