ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η πολλή σοκολάτα «δείχνει» κατάθλιψη

Όσοι τρώνε πολύ συχνά σοκολάτες είναι πιο καταθλιπτικοί απ’ ό,τι όσοι τις απολαμβάνουν σποραδικά – και όσο μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνουν, τόσο το χειρότερο, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.
Αν και λίγη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, τα στοιχεία για τις επιδράσεις της στην ψυχική διάθεση είναι ελλιπή – και η νέα μελέτη υποδηλώνει πως η συχνή κατανάλωση έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας», πάνω από 30 γραμμάρια σοκολάτας κάθε εβδομάδα δείχνουν να υπονομεύουν την ψυχική διάθεση – και όσο περισσότερη σοκολάτα τρώνε άντρες και γυναίκες, τόσο πιθανότερο είναι να είναι καταθλιπτικοί.
Αντιθέτως, όσοι τρώνε σοκολάτα αραιά και που, δείχνουν να έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άντρες και γυναίκες, κανείς εκ των οποίων δεν έπαιρνε αντικαταθλιπτικά φάρμακα ούτε είχε διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάταλι Ρόουζ και οι συνεργάτες της, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, λένε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.
Μία είναι ότι, όπως συμβαίνει και με το αλκοόλ, ενώ παροδικά βελτιώνει την διάθεση, μακροπρόθεσμα την υπονομεύει. Μία άλλη είναι ότι όσοι είναι καταθλιπτικοί χρησιμοποιούν την σοκολάτα ως «φάρμακο» για να αισθάνονται καλύτερα. Ή μπορεί πάλι η κατάθλιψη να αυξάνει την λαχτάρα για σοκολάτα, δίχως επί τη ουσία να παρέχει κάποιο όφελος.
Η σοκολάτα μπορεί ακόμη και να αποτελεί απ’ ευθείας αιτία της κατάθλιψης, προσθέτουν οι ερευνητές.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διερευνηθεί ποια από τις παραπάνω εξηγήσεις ισχύει, διευκρινίζουν.
«Ό,τι νιώθουμε και ό,τι τρώμε φαίνεται ότι σχετίζονται στενά και πολλοί άνθρωποι ξέρουν ότι λαχταρούν συγκεκριμένα τρόφιμα ή ότι στρέφονται στο φαγητό για παρηγοριά όταν έχουν στρες, νιώθουν πιεσμένοι ή είναι κακοδιάθετοι», λέει η κυρία Μπρίτζετ Ο’Κόνελ, από τον βρετανικό οργανισμό ψυχικής υγείας Mind.
«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και της ψυχικής μας διάθεσης».
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου