ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Πώς ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο στο συκώτι


Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο καφές ενδεχομένως προστατεύει από την εμφάνιση του καρκίνου στο συκώτι. Όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει κάποιος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου, υποδεικνύει η μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καφές φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα GGT στο αίμα, ηπατικού ενζύμου που εμπλέκεται στην αποβολή και απορρόφηση χολής, που σχετίζεται με καρκίνο στο συκώτι.
Οι ερευνητές εξέτασαν 60.323 ανθρώπους ηλικίας 25 έως 74 ετών, σε 7 έρευνες, μεταξύ του 1972 και του 2002. Κανείς από αυτούς δεν εμφάνιζε καρκίνο στην έναρξη των ερευνών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως τον Ιούνιο του 2006. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και το εισόδημα. Επιπλέον, έδωσαν πληροφορίες για την ημερήσια κατανάλωση καφέ και χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τις απαντήσεις. Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες έπιναν μέχρι 1 φλυτζάνι καφέ, στη δεύτερη 2 έως 3, στην τρίτη 4 έως 5, στην τέταρτη 6 έως 7 και στην πέμπτη 8 ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως.

Μετά από περίοδο παρακολούθησης 19,3 ετών κατά μέσον όρο, 128 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο στο συκώτι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στις ομάδες που κατανάλωναν τον περισσότερο καφέ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι ήταν ο χαμηλότερος, ενώ ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στους ανθρώπους που έπιναν λιγότερα από 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Όσοι είχαν υψηλά επίπεδα GGT και έπιναν τη μικρότερη ποσότητα καφέ σε ημερήσια βάση, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι.

Οι αιτίες πίσω από την πιθανή προστατευτική δράση του καφέ δεν είναι γνωστές. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν πως η υπερβολική κατανάλωση καφέ αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου