ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Φυτά στο μπαλκόνι τον Ιούλιο μήνα

Λόγω της έντονης ζέστης φροντίστε να προστατέψετε τα φυτά σας από τον καυτό ήλιο. Αν έχετε τέντες, κρατήστε τις κατεβασμένες για όσες μέρες η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ακόμα και τα φυτά που αγαπούν και αντέχουν τον ήλιο, θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα από τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Μετακινήστε τις γλάστρες σε γωνίες που προστατεύονται από τον μεσημεριανό ήλιο τουλάχιστον για όσες μέρες διαρκεί ο καύσωνας.
Ποτίζετε συχνότερα, τις πολύ ζεστές ημέρες κάποιες γλάστρες πιθανόν να χρειαστούν καθημερινό πότισμα. Πάντα να ελέγχετε την επιφάνεια του χώματος πριν ποτίσετε.
Ψεκάζετε/καταβρέχετε συχνά τα φυτά σας νωρίς το πρωί ή το απόγευμα. Μην καταβρέχετε τα φυτά την ώρα που τα βλέπει ο ήλιος (εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος όπως ο τετράνυχος) γιατί τα φύλλα τους μπορεί να καούν.
Ελέγχετε συχνά και προσεκτικά τα φυτά σας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων έτσι ώστε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα βλαβερά έντομα όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι κάμπιες. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν γι' αυτό επαναλάβετε τους ψεκασμούς αμέσως μόλις εντοπίσετε το πρώτο σύμπτωμα.
Με την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα εμφανίζεται και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος (μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει). Ο τετράνυχος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φυτό σε λίγες μόλις ημέρες και επιτίθεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αντιμετωπίστε τον άμεσα (με φάρμακο από τα φυτώρια) γιατί θα επεκταθεί και σε άλλα φυτά σας, ακόμα και σε εκείνα που θεωρούμε ως πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και τα έντομα. Και ο τετράνυχος συχνά υποτροπιάζει άρα και σ' αυτή την περίπτωση επαναλάβετε τους ψεκασμούς.
Για να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες και κυρίως ξεριζώστε τα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό σας. Επίσης, φροντίστε να αυξήσετε την υγρασία, ψεκάζοντας/καταβρέχοντας τα φυτά σας το μεσημέρι.
Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν σποριάσουν, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
«Κορφολογήστε» τα ετήσια ανθοφόρα όπως οι πετούνιες, για να διορθώσετε την άνιση ανάπτυξή τους και να κάνετε το σχήμα τους πιο συμπαγές.
Επίσης «κορφολογήστε» τα χρυσάνθεμα ώστε να προετοιμάσετε το σχήμα που θα έχουν όταν ανθοφορήσουν το φθινόπωρο.
Μην κάνετε βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή.
Προς το τέλος του μήνα αρχίστε να μαζεύετε σπόρους από τα ετήσια για να τους χρησιμοποιήσετε την επόμενη άνοιξη.
Αν καλλιεργείτε αρωματικά για τη μαγειρική σας (δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, κ.λ.π.), κόβετε τις κορυφές πριν βγάλουν λουλούδια για να ενισχύσετε την ανάπτυξη νέων βλασταριών. Αν αποξηραίνετε τέτοια αρωματικά για να τα χρησιμοποιήσετε το χειμώνα, αρχίστε να τα μαζεύετε από τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου