ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τα μήλα «χαλάνε» τα δόντια


Τα μήλα μπορεί να διαβρώσουν τα δόντια περισσότερο απ' ό,τι τα αναψυκτικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία υποδηλώνει πως δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε αλλά και το πως το τρώμε.




Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Οδοντιατρικό Ίδρυμα του King’s College στο Λονδίνο, οι οποίοι εξέτασαν την συσχέτιση τροφίμων και διάβρωσης των δοντιών σε περισσότερους από 1.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών.



Οι ερευνητές αναζήτησαν ενδείξεις διάβρωσης στην αδαμαντίνη ουσία των δοντιών (είναι η επιφανειακή στοιβάδα τους και έχει πάχος 2 χιλιοστά), καθώς και στην οδοντίνη (βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη και είναι η κύρια υποστηρικτική δομή του δοντιού).



Όσοι εθελοντές έτρωγαν μήλα, είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διάβρωση της οδοντίνης ουσίας, ενώ όσοι έπιναν αναψυκτικά δεν είχαν πρόσθετο κίνδυνο.



Οι φρουτυχομοί τετραπλασίαζαν τις πιθανότητες διάβρωσης της αδαμαντίνης στα τμήματα των δοντιών κοντά στα ούλα, ενώ η μπύρα τριπλασίαζε τις πιθανότητες διάβρωσης της οδοντίνης ουσίας.



Μερικά μήλα περιέχουν έως τέσσερα κουταλάκια του καφέ σάκχαρα, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των οξέων στο στόμα.



«Το θέμα δεν είναι μόνο τι τρώει και τι πίνει κανείς, αλλά και πως», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπάρτλετ, επικεφαλής του Τμήματος Προσθοδοντικής του πανεπιστημίου.



«Ασφαλώς και τα μήλα είναι πολύτιμα για την υγεία, αλλά όταν τα τρώμε αργά, τα αυξημένα επίπεδα οξέων στο στόμα μπορεί να βλάψουν τα δόντια. Από την άλλη πλευρά, τα ροφήματα που πιστεύεται ότι διαβρώνουν τα δόντια, συνήθως τα καταναλώνουμε γρήγορα ή με καλαμάκι, οπότε η διάβρωση των δοντιών είναι πολύ περιορισμένη».



Όπως εξηγούν ο δρ Μπάρτλετ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Community Dental Health», τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως οι διαιτητικές συστάσεις για προστασία των δοντιών πρέπει να στοχεύουν αμιγώς στο όξινο περιεχόμενο κάθε τροφής και όχι στην γενικότερη θρεπτική αξία της, όπως γίνεται έως σήμερα.



Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας έναν νέο Δείκτη Οδοντικής Διάβρωσης (Tooth Wear Index), με βάση τα ευρήματά τους από αυτήν την μελέτη και μία αντίστοιχη σε παιδιά.



Τι να κάνετε



Το ερώτημα είναι πως μπορεί κανείς να προστατεύσει τα δόντια του, από τις όξινες επιθέσεις.



Μία λύση, κατά τον δρα Μπάρτλετ, είναι να τρώει τα μήλα του ή άλλα φρούτα μαζί με γάλα ή με ένα κομμάτι τυρί, διότι και τα δύο περιέχουν ασβέστιο το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα.



Ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά την κατανάλωση μήλου, επίσης μπορεί να βοηθήσει.



Καλό είναι επίσης να πίνετε τους φρουτοχυμούς και γενικότερα τα ροφήματα με καλαμάκι, ώστε να εκτίθενται λιγότερο τα δόντια σε αυτά.



Τέλος, το βούρτσισμα των δοντιών πριν την κατανάλωση όξινων τροφίμων παρέχει μια «ασπίδα προστασίας» εναντίον των επιθέσεων των οξέων.



Αντιθέτως, μην βουρτσίζετε τα δόντια μετά την κατανάλωσή τους: θα επιδεινωθεί η διάβρωση. Αφήστε καλύτερα να περάσει τουλάχιστον μισή με μία ώρα...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου