ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μόνωση ταράτσας. Απαραίτητη για υγιή κτίρια.


Ο περιορισμός της βροχόπτωσης τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά αυτή την εποχή ιδανική για επισκευές στο σπίτι και κυρίως στη ταράτσα, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις περιβαλλοντικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στεγανότητά της.
Η καλή μόνωση της ταράτσας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προστασία του σπιτιού από τις εξωτερικές επιθέσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Χωρίς επαρκή στεγανοποίηση υπάρχει κίνδυνος διαρροής νερού καθώς και θερμικών ή ηχητικών απωλειών με αποτέλεσμα αφενός τη δημιουργία ζημιών μέσα στο κτίριο και αφετέρου την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας εντός αυτού. Επειδή η ανομβρία είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ενδείκνυνται για τέτοιου είδους επισκευές, καθώς παρουσιάζουν περιορισμένη βροχόπτωση σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
Κατασκευαστική μόνωση
Η σωστή μόνωση της ταράτσας γίνεται στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου και πριν την πλακόστρωσή της.
Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται ειδικά συνθετικά υλικά (pvc) που δημιουργούν μια ελαστική στεγανή στρώση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιστρωθεί με πλακίδια μόλις στεγνώσει (μετά από 18-20 ώρες). Αυτή η στεγανή στρώση έχει πάχος περίπου 0,5 cm και έχει την ιδιότητα να καλύπτει τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις μελλοντικές ρωγμές που μπορούν να δημιουργηθούν π.χ. λόγω μιας σεισμικής δόνησης.
Επισκευαστική μόνωση (μετά την κατασκευή)
Αν η ταράτσα παρουσιάσει διαρροή νερού ή θερμικές και ηχητικές απώλειες μετά την πλακόστρωση ή την επίστρωση με τσιμεντοκονία μπορούμε να πετύχουμε τη στεγάνωσή της με ένα ειδικό χρώμα πολυουρεθάνης, το οποίο παραμένει ελαστικό στον παγετό και τις υψηλές θερμοκρασίες για πολλά χρόνια. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:
1.Ξεπλένουμε την ταράτσα ώστε να καθαρίσουμε τις σκόνες, το χώμα και τα λάδια που μπορούν να υπάρχουν στην επιφάνεια των πλακιδίων ή του τσιμέντου και την αφήνουμε να στεγνώσει καλά για 48 ώρες.
2. Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος στοκάρουμε τις μικρές και τις μεγάλες ενώσεις και αν χρειαστεί βάζουμε προληπτικά ειδική γάζα (υαλοΰφασμα) στις γωνίες για να επιτευχθεί πιο καλή μόνωση.
3. Απλώνουμε ένα «χέρι» από το μονωτικό υλικό πολυουρεθάνης και το αφήνουμε 24 ώρες να στεγνώσει.
4. Την επόμενη ημέρα απλώνουμε ένα δεύτερο «χέρι» από το μονωτικό υλικό χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά μεγαλύτερη ποσότητα.
Πρόσθετες οδηγίες
- Αν η εργασία δεν γίνει σωστά υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε προβλήματα διαρροών και θερμικών ή ηχητικών απωλειών μέσα στην επόμενη δεκαετία.
- Μια άλλη μέθοδος για τη στεγανοποίηση της ταράτσας είναι η επικάλυψή της με ασφαλτική μεμβράνη. Αν η ταράτσα έχει ανώμαλη επιφάνεια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μικρή ποσότητα νερού (100-200 ml) στο συνθετικό υλικό προτού αρχίσουμε την επάλειψη.
- Τα υλικά που ενδείκνυνται για τη στεγάνωση της ταράτσας πρέπει να έχουν τις ακόλουθες προδιαγραφές: να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο εύρος περιβαλλοντικής θερμοκρασίας (από +5ο C έως +30ο C και η υδατοστεγανότητά τους να μην επιτρέπει καμία διείσδυση νερού όταν δέχονται πίεση 1,5 bar που αντιστοιχεί σε στήλη ύδατος ύψους 15 μέτρων επί 7 ημέρες
Πηγή: http://www.noikokyra.gr

1 σχόλιο:

  1. γενικότερα οι μονώσεις ταρατσών είναι ενα μεγάλο θέμα προς συζήτηση από ποιά μονωτικά υλικά πρέπει να μπουν μέχρι και την διαδικασία, παρ΄όλα αυτά το άρθρο είναι πολύ χρήσιμο για την όλη διαδικασία για την μόνωση ταράτσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή