ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτήςΔευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Πως θα πουλήσετε γρήγορα το σπίτι σας.

Πουλάτε το διαμέρισμα μας?
Όλα τα ακίνητα που πωλούνται έχουν τον εν δυνάμει αγοραστή τους. Αρκεί να μην βάζετε από μόνοι σας τρικλοποδιές στην πώληση του. Για να πουλήσετε λοιπόν ένα παλιό σπίτι στην καλύτερη δυνατή τιμή, πρέπει να του φτιάξετε μια εντυπωσιακή συσκευασία. Ποια είναι, όμως, τα μυστικά που εγγυώνται επιτυχία?
Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικές συμβουλές για το πώς θα μπορέσετε να πουλήσετε το σπίτι σας πιο εύκολα, πιο γρήγορα και σε πιο καλή τιμή.
• Η μισή διαδικασία πώλησης ενός σπιτιού είναι η σωστή απόφαση για την τιμή πώλησης του ακινήτου. Έχετε πάντα υπ΄ όψιν σας ότι ένα υπερτιμημένο διαμέρισμα μπορεί να μην πουληθεί και ποτέ. Γι’ αυτό ζητήστε μία λογική και ανταγωνιστική τιμή για το σπίτι σας. Πάνω σε αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία του χώρου για να σας δώσει μία πρώτη αρχική εκτίμηση.
Παράγοντες που καθορίζουν την τιμή κάθε ακινήτου είναι οι εξής:
Ηλικία
κατάσταση του σπιτιού και απαιτούμενες επισκευές
ο όροφος του (οι ψηλοί όροφοι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση)
τα διαμερίσματα με θέα γίνονται ανάρπαστα
αν υπάρχει πάρκιν – αποθήκη – τζάκι
Τιμή που πουλήθηκαν πρόσφατα όμοια σπίτια στη περιοχή
Πιθανή ανάπτυξη, ανάπλαση της περιοχής
Αντικειμενική αξία
Αν έχει άδεια οικοδομής ως κατοικία η όχι
• Δώστε τον απαιτούμενο χρόνο για την πώληση του σπιτιού σας. Όσο περισσότερο χρόνο έχετε τόσο καλύτερη τιμή θα πιάσετε. Η βιασύνη δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος στην πώληση ενός ακινήτου.
• Ενημερωθείτε για τις διαδικαστικές Ενέργειες του Πωλητή, τα Δικαιολογητικά Μεταβίβασης και τις Δαπάνες του για την πώληση του ακινήτου.
• Φροντίστε το ακίνητο σας να είναι σε μία αξιοπρεπή κατάσταση. Αυτό δεν προϋποθέτει την ολική ανακαίνισή του αλλά σίγουρα απαιτεί ένα μικρό «λίφτινγκ».
Καταρχάς πρέπει να το καθαρίσετε και να ελέγξετε για υγρασία στους τοίχους.
Ότι σπασμένο (τζάμια – πατζούρια κλπ) αντικαταστήστε το
Συνδέστε το ηλεκτρικό και βάλτε σε όλους τους χώρους λάμπες για να έχει αρκετό φως και να μπορούν να το επισκέπτονται οι υποψήφιοι αγοραστές μέχρι και αργά το απόγευμα
Αερίστε καλά τον χώρο: εάν το ακίνητο μυρίζει μούχλα κανείς δε θα θέλει να το αγοράσει.
Απαλλάξτε το από οτιδήποτε περιττό έχετε αφήσει εσείς ή ο προηγούμενος ενοικιαστής σας.
Αν είναι πολύ βρώμικο (τοίχοι κλπ) θα βοηθούσε να βάφατε το σπίτι με απαλά φωτεινά χρώματα.
Αν το σπίτι σας είναι υπόγειο η ημιυπόγειο βάψτε το σε πολύ ανοιχτόχρωμα χρώματα.
Γενικότερα ότι έχει χαλάσει (πρίζες – βρύσες – καζανάκι – κλειδαριές – πατζούρια κλπ) επισκευάστε το.
Δώστε προσοχή στα υδραυλικά, σε πιθανές διαρροές.
Eλέγξτε τις πόρτες από τα ντουλάπια της κουζίνας, πολλές φορές οι μεντεσέδες χρειάζονται επισκευή. Εάν είναι πολύ παλιά αντικαταστήστε τα με καινούργια.
Επιδιορθώστε τυχόν ανωμαλίες στα ηλεκτρολογικά.
Τακτοποιήστε τους αποθηκευτικούς σας χώρους. Αν το σπίτι έχει υπόγειο, σοφίτα ή πατάρι σιγουρευτείτε οι χώροι αυτοί να είναι καθαροί, τακτοποιημένοι και κενοί από άχρηστα αντικείμενα για να φαίνεται το πραγματικό τους μέγεθος.
Αν το διαμέρισμα σας έχει πατώματα φροντίστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σπασμένα και μαυρισμένα πατώματα θα αποθαρρύνουν κάθε υποψήφιο αγοραστή.
Τέλος να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το χρηματικό ποσό που θα διαθέσετε για την επέμβαση-ανακαίνιση της κατοικίας σας, δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Οπότε προβείτε μόνο στις απαραίτητες, προαναφερόμενες κινήσεις.
• Προσλάβετε έναν επαγγελματία μεσίτη να σας εκπροσωπεί. Το ακίνητο είναι από τα ακριβότερα προϊόντα στην αγορά και χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί και μεθόδους για την πώληση του. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να πουλήσουν το ακίνητό τους σχετικά γρήγορα, στη σωστή τιμή και δίχως προβλήματα. Ο Μεσίτης θα αξιολογήσει τη πραγματική αξία του σπιτιού σας και θα προωθήσει την πώληση του ακινήτου μέσω του δικού του δικτύου και της προβολής στον ημερήσιο τύπο και το διαδίκτυο. Έτσι πολλαπλασιάζετε τις πιθανότητες πώλησης και μικραίνετε το χρόνο του αποτελέσματος. Έχετε κατά νου πως όσοι λιγότεροι μεσίτες δουλεύουν το ακίνητό σας τόσο το καλύτερο για εσάς. Αποφεύγονται παρεξηγήσεις και ανταγωνισμοί.
www.spitogatos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου