ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

5 λόγοι για να τρώμε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα


Για να καρπωθούμε τα ωφέλη των φρούτων και των λαχανικών, καλό θα είναι να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Στοχεύστε 5 την ημέρα!!
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οπωσδήποτε συμβάλλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σύμφωνα με αποδεδειγμένες επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Για να καρπωθούμε τα ωφέλη, καλό θα είναι να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Κι αυτό συνολικά, όχι δηλαδή 5 μερίδες φρούτων συν 5 μερίδες λαχανικών. Μία μερίδα ζυγίζει περίπου 80 γρ., που αντιστοιχεί σε ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους, 1 φλυτζάνα ωμά λαχανικά ή ½ φλυτζάνα βρασμένα λαχανικά. Υπάρχει ανεξάντλητη ποικιλία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο επιλεκτικούς.
5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να συμπεριλάβουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας ημερησίως είναι οι εξής:
• Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
• Βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
• Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.
• Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.
• Έχουν θαυμάσια γεύση και τεράστια ποικιλία!
Παρακάτω αναγράφονται πρώτιστης σημασίας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και σε ποια φρούτα ή λαχανικά απαντώνται κατά κύριο λόγο:
Βιταμίνη Α: Κολοκύθα, γλυκοπατάτα, μάνγκο, καρότο
Βιταμίνη Β1: Φασόλια, σόγια
Βιταμίνη Β2: Μανιτάρια, παντζάρια, χόρτα, σπανάκι, σόγια
Βιταμίνη Β3: Μανιτάρια, πατάτα
Βιταμίνη Β6: Πατάτα, φασόλια, αβοκάντο, μπανάνα, καρπούζι
Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ φρούτ), φράουλες, ακτινίδιο, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, τομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι
Βιταμίνη Ε: Φυτικά έλαια
Βιταμίνη Κ: Λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα, κουνουπίδι, μαρούλι, λάχανο
Ασβέστιο: Χόρτα, σπανάκι
Ιώδιο: Μανιτάρια, ηλιόσπορος
Κάλιο: Φασόλια, παντζάρια, χόρτα, μπανάνα, πεπόνι, σόγια, κολοκυθάκια, αγκινάρα, ντομάτα
Μαγνήσιο: Σπανάκι, φασόλια, μπρόκολο, μπανάνα, καρπούζι
Σίδηρος: Σπανάκι, φασόλια, σόγια, κεράσια, βερύκοκο
Φολικό οξύ: Σπαράγγια, σπανάκι, φακές, μαυρομάτικα φασόλια, μαρούλι, χόρτα, μπρόκολο, πορτοκάλι, παντζάρια

πηγή:msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου