ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο καλός Κηπουρός τον Φεβρουάριο


Καθαρίστε και λαδώστε τα εργαλεία σας, σύντομα θα τα χρειαστείτε. Αν κάποια από αυτά χρειάζονται βάψιμο, βάψτε τις λαβές τους με έντονα χρώματα. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε πού τα ξεχάσατε.


Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας. Για τον ίδιο λόγο, κόβετε όλα τα τραυματισμένα κλαδιά αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.


Αν θέλετε να απομακρύνετε τις μυρμηγκοφωλιές που κατά τη διάρκεια του χειμώνα ξεφύτρωσαν στον κήπο σας, μία γερή δόση από ταλκ ή ξύδι θα αναγκάσει τα κατά τα άλλα συμπαθέστατα μυρμηγκάκια να μετακομίσουν. Επίσης το ράντισμα με ξύδι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ζιζανίων στον κήπο σας αλλά επειδή αλλάζει την αλκαλικότητα του εδάφους κάντε το με μέτρο.
Όταν ο καιρός το επιτρέπει κάντε μία γερή καθαριότητα στα φυτά του κήπου σας, με το λάστιχο, ώστε να απομακρυνθούν αυγά εντόμων που τυχόν παρέμειναν πάνω στα φυτά παρά τη βροχή και το κρύο.




Ελέγξτε τους βολβούς που έχετε αποθηκεύσει από πέρυσι και πετάξτε όσους δείχνουν μαλακοί, ζαρωμένοι ή έχουν σημάδια μούχλας.
Αν σκοπεύετε να φυτέψετε βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης στον κήπο (λίλιουμ, κάλλες, κάνες, ντάλιες, γλαδιόλες, αγάπανθο, αλστρομέρια, αμαρυλλίς, αστίλβη, δισέντρα, μιγκέ) κάντε το μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Οι κρόκοι, οι νάρκισσοι, οι φρέζιες και οι υάκινθοι που φυτέψατε το φθινόπωρο μπορεί να αρχίσουν να ανθίζουν στα τέλη αυτού του μήνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.


Παραγγείλτε ή αρχίστε να αγοράζετε σπόρους λουλουδιών, λαχανικών, μυρωδικών αλλά και οπωροφόρα δέντρα. Αν έχετε σπόρους από πέρυσι, ελέγξτε τις ημερομηνίες και δοκιμάστε να αφήσετε λίγους σπόρους πάνω σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα που θα τη διατηρήσετε υγρή. Αν οι σπόροι δεν φυτρώσουν, καλύτερα να αγοράσετε ένα καινούργιο πακέτο σπόρων.


Φυτέψτε κατευθείαν στον κήπο ραδίκια, σπαράγγια και αγκινάρες προς τα τέλη αυτού του μήνα αλλά και σε προστατευμένα δοχεία σπόρους για μπρόκολα, μπιζέλια και λάχανο. Μπορείτε να φυτέψετε σε δοχεία σπόρο τομάτας για πρώιμη συγκομιδή τον Ιούνιο.


Κλαδέψτε τις μηλιές, τις αχλαδιές και τις κερασιές. Ειδικά για τις ροδακινιές και τα εσπεριδοειδή, κλαδέψτε πριν αρχίσει η ανθοφορία τους. Επίσης οι ροδακινιές χρειάζονται προληπτικό ψεκασμό για το ζάρωμα των φύλλων όμως θα πρέπει να έχει περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς πριν ψεκάσετε. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε το κλάδεμα της κληματαριάς σας.


Φυτέψτε γυμνόριζους θάμνους που ανθοφορούν την άνοιξη.


Μην κλαδέψετε τώρα θάμνους και φυτά που έχουν ανοιξιάτικη ανθοφορία (π.χ. γλιτσίνια) γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα κι ας μην τα βλέπετε ακόμα. Προτιμήστε να το κάνετε όταν η ανθοφορία τους τελειώσει.
Αντίθετα, τώρα θα πρέπει να κλαδέψετε τα αναρριχώμενα (π.χ. αγιόκλημα, γιασεμί, μπουκαμβίλια) και τους θάμνους (π.χ. αγγελική) που ανθίζουν το καλοκαίρι. Αφαιρέστε κατ' αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.


Αν έχετε γκαζόν στον κήπο σας, μην πατάτε πάνω του όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος. Τα καφέ ξεραμένα χορταράκια που θα έχουν το σχήμα των παπουτσιών σας θα σας θυμίζουν για μήνες αυτά τα βήματα.


Όταν ο καιρός το επιτρέπει και το χώμα είναι στεγνό, σκάψτε το και προσθέστε κοπριά ή λίπασμα ώστε να αεριστεί, να ανανεωθεί και προλάβει να "χωνέψει" μέχρι να αρχίσετε να φυτεύετε καινούργια φυτά. Ετοιμάστε τα παρτέρια για τα λαχανικά και επιδιορθώστε τους φράχτες και τα στηρίγματα των δέντρων και των φυτών. Μαζέψτε ξυλάκια παγωτού ή πλαστικά μαχαίρια που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν ετικέτες στον κήπο σας γράφοντας πάνω τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, ώστε να ξέρετε τι έχετε σπείρει σε κάθε σημείο. Θυμηθείτε τί λαχανικά είχατε φυτέψει πέρσι στα παρτέρια και αποφύγετε να βάλετε στα ίδια σημεία ίδιο τύπο λαχανικού. Εναλλάσσετε λοιπόν τα λαχανικά σας κάθε 1-2 χρόνια ώστε το έδαφος να προλαβαίνει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.


Αν στον κήπο σας έχετε δέντρα όπως οι αμυγδαλιές ή οι μανόλιες, όταν σχηματιστούν τα μπουμπούκια κόψτε λίγα κλαδιά και βάλτε τα σε νερό. Θα ανθίσουν στο βάζο φέρνοντας λίγη άνοιξη μέσα στο σπίτι σας.


Τυπικά λοιπόν μας έμεινε μόνο ένας μήνας χειμώνα και μάλιστα μικρός. Οσο κι αν ο Μάρτης μας εκπλήξει με χιόνια ή κρύο, το Μάρτη πάντα μυρίζει άνοιξη κι αυτή η μυρωδιά μας αρέσει πολύ.Ετοιμαστείτε λοιπόν, κάνοντας όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε να υποδεχτούμε την άνοιξη με ολάνθιστες γλάστρες και καταπράσινους κήπους. Φυτέψτε τα λουλούδια που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη κοντά στα παράθυρα ώστε ακόμα κι αν το κρύο σας κρατάει μέσα να μπορείτε να τα καμαρώνετε από τη ζεστασιά του σπιτιού σας. Η αναμονή θα είναι έτσι και πιο ευχάριστη και πιο σύντομη.

πηγή: valentine.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου