ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Εξυπνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής



Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Πώς θα μάθω τα μυστικά της χωριάτικης σαλάτας


Αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού τραπεζιού, must για τους τουρίστες ή απλά ένα γεύμα για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ και δροσιστικό τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού. Η χωριάτικη σαλάτα είναι χαρακτηριστικό του Μεσογειακού τρόπου διατροφής και συμπεριλαμβάνει τροφές από την ομάδα των λαχανικών (ντομάτα , αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά), από την ομάδα κρέατος (φέτα) από την ομάδα λίπους (ελαιόλαδο, ελιές). Υστερεί στα δημητριακά, αλλά κανείς δεν τρώει χωριάτικη σαλάτα χωρίς να μπει στον πειρασμό τη συνδυάσει με λίγο ψωμί. Τα υλικά που προαναφέραμε παντρεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε το πιάτο εκτός της υπέροχης γεύσης που προσφέρει, καλύπτει και της ανάγκες μας σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι αναμφίβολα η ντομάτα. Στο παρελθόν διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τα επίπεδα ομοκυστείνης στο αίμα, ουσίας που σχετίζεται με την πρόκληση καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Η ντομάτα είναι πλούσια σε Β6 και φυλλικό οξύ δύο βιταμίνες που συμμετέχουν στον μεταβολισμό της ομοκυστείνης και στη μείωση των επιπέδων της από το αίμα.
Η ντομάτα είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C η οποία σε συνδυασμό με την βιταμίνη C από την πιπεριά και το κρεμμύδι καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Η βιταμίνη C συμβάλλει στη σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, το οποίο συνδέει τα κύτταρα μεταξύ τους. Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που το δέρμα μας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από προστασία καθώς βρίσκεται εκτεθειμένο στις ακτίνες του ηλίου είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C. Τα τρία παραπάνω λαχανικά προσφέρουν και σημαντικές ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α, υπεύθυνης για την όραση και για την αύξηση των κυττάρων του σώματός μας αλλά και του β-καροτένιου που θεωρείται από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά με αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Τον ισχυρό αντιοξειδωτικό συνδυασμό των λαχανικών συμπληρώνει και η ρίγανη που εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών και περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων (thymol και carvacrol),τα οποία έχουν βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Εκτός από την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η ντομάτα περιέχει και το καροτενοειδές λυκοπένιο με εξίσου ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα η επαρκής πρόσληψη του λυκοπενίου έχει συσχετιστεί και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα τόσο τα λιπαρά της φέτας όσο και του ελαιολάδου συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό μας.
Μιλώντας για την φέτα αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 10 κιλά φέτα και συνολικά 23 κιλά τυροκομικά ετησίως. Το ελαιόλαδο από την άλλη πλευρά συμβάλλει στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου μάλιστα χαρακτηρίζονται ως προστατευτικές ασπίδες κατά των εμφραγμάτων. Άλλωστε στην αρχαιότητα το ελαιόλαδο χρησιμοποιείτο ως μέσο για την θεραπεία έλκους, μυϊκών πόνων ή ακόμα και δερματικών παθήσεων. Σπουδαίος σύμμαχος του ελαιολάδου είναι το κρεμμύδι το οποίο έχει συσχετισθεί με αύξηση της καλής ΗDL χοληστερίνης αλλά και με την θεραπεία οιδημάτων και δερματικών παθήσεων.
Το γευστικό αλλά και θρεπτικό πάντρεμα των υλικών στο οποίο αναφερθήκαμε, προσφέρει και σημαντική ποσότητα νερού στον οργανισμό μας. Τόσο η ντομάτα όσο και το αγγούρι είναι λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά (75-80%) με αποτέλεσμα να αναπληρώνονται σε σημαντικό βαθμό οι απώλειές μας σε υγρά.
Τελειώνοντας την αναφορά μας στην αγαπημένη μας σαλάτα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην θερμιδική της αξία. Μια χωριάτικη σαλάτα έχει περίπου 300-400 θερμίδες. Η θρεπτική της αξία είναι αναμφισβήτητη. Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα ελαιολάδου και στην συνοδεία ψωμιού αφού αυτά τα δύο υλικά μπορούν να ανεβάσουν κατακόρυφα την ενεργειακή της αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου